Nőszőfű

https://hu.wikipedia.org/wiki/N%C5%91sz%C5%91f%C5%B1

Széleslevelű nőszőfű                                         

(Epipactis helleborine)

Broad-leaved Helleborine

Mintegy 20-70 cm magas változatos megjelenésű orchideafaj. A levelek széles-tojásdadok, 7-17 cm hosszúak, 4-10 cm szélesek, a válluk hüvelyes, számuk 4-15, spirálisan állnak. A szár zöld. A szár és a magház kopasz, esetleg a magház az élein gyéren pelyhes. Júniustól augusztus végéig nyíló virágainak színe nagyon változatos, a halvány zöldessárgától a zöldön át az ibolyásig terjedhet. A lepellevelek 7-12 mm hosszúak és 4-9 mm szélesek. A belső lepellevelek és a mézajak 7-11 mm hosszú. A mézajak elülső részén szív alakú púp látható. A hypochil (a mézajak hátsó része) öblös, belül barnás, bíboros vagy zöldes. Allogám, azaz rovarporozta nőszőfű. A pollencsomagja egy ragadóstestnek (viscidum) nevezett képlet segítségével ragad a beporzást végző rovar testére.

Eurázsiai flóraelem Magyarországon a középhegységekben és a dombvidékeken gyakori és elterjedt, az Alföldön szórványos. A Nyírségben és a Szatmár-Beregi síkon és a nagy folyók ártéri erdeiben szórványos. A Tiszántúlon ritka. Közömbös vagy kissé mészkedvelő faj. Lomberdőkben, tölgyesekben, ligeterdőkben cserjésekben fordul elő. A Körös-Maros Nemzeti Parkban a Maros-ártérben (Bekai-erdő, Csordajárás, Borotvás, Vetyehát, Csigai Szilvás) és a Körös-ártérben (Bóné-zug) él. Állományai többnyire csak néhány tőből állnak. Védett területen kívül ismerjük Kondoros, Gyula és Mártély határából is.

A növényt leginkább az erdőgazdálkodás miatt bekövetkező élőhely átalakulás veszélyezteti. Az erdők felújítását követően visszatelepedhet a korábbi termőhelyére.

         A széleslevelű nőszőfű Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 5.000 Ft.