Maros-parti túraösvény

Turistaút a Maros-parton, Makó, és Apátfalva között
 
A Turista út a helyi futó közösség által évek óta gondozott ösvény mentén lett kialakítva a Makói Természetbarát Sport Egyesület szervezése nyomán, turista jelzések és információs táblák kihelyezésével.
A Zöld jelzés Makón a Liget utca végén lévő vasúti átjárónál indul, majd a Kalandpark után az erdőben a Körös- Maros Nemzeti park területén folytatódik Apátfalváig, érintve a páratlan szép bánya tavakat, és a Lúdvári szigeteket, amelyeken vízi szárnyasokat lehet megcsodálni.
 Akinek szerencséje van, az más érdekes, ritka és védett állattal és növénnyel is találkozhat. Hogy milyenekkel? Arról a tanösvény tábláiról kaphat felvilágosítást.  11 darab táblát nagyjából kilométerenként helyeztünk el, és egyúttal digitális tanösvényként is funkcionálnak. Mindegyik sarkában QR kód található.
Ha okos telefonunkra letöltünk egy QR kód olvasó alkalmazást, és ráközelítjük telefonunk kameráját a QR kódra, akkor megkaphatjuk a táblához tartozó internetes oldal címét, amely további értékes, és érdekes információkat tartalmaz, mint például videókat a táblákon lévő állatokról.
 A régi tanösvény szintén a zöldháztól indul, és ugyanoda tér vissza, a narancssárga körút jelzésen járható végig.
A munkát széleskörű társadalmi összefogásban, jószándékú emberek, önkéntes segítők, felajánlások, illetve az egyesület tagjai segítségével végeztük. Támogatást kaptunk a Tesco-tól, a makói, és apátfalvi önkormányzattól, a Körös-Maros Nemzeti Parktól, valamint az ATIVIZIG-től is!
Kérünk mindenkit, hogy vigyázzon rá, szeresse, és ha tud, segítsen rendben tartani!
Az útvonal gyalogosan kényelmesen járható, és garantáltan maradandó élményt nyújt. Ajánlásunk szerint visszafelé is érdemes megtenni, de választható a töltés, vagy – a túrázásban megfáradtaknak –  az Apátfalváról Makóra induló autóbuszjáratok is.
Gyakorlottabb kerékpárosok is nekivághatnak! Számukra azt javasoljuk, hogy a nehezebb szakaszon nyugodtan tolják kerékpárjaikat, nem kell attól tartani, hogy végleg a földre kényszerülnek, az ösvény nagyrészt jól biciklizhető. Ha útjukat Apátfalvánál fejezik be, a városba visszatéréshez az Apátfalva és Makó között húzódó kerekpáros út is jó választás lehet.

Mindenkinek jó túrázást kívánunk!

A tanösvény táblái az alábbi állatokat, és növényeket mutatják be:

Apátfalváról a visszautazáshoz választhatjuk a vízi utat is, ugyanis az Önkormányzatnál előzetes egyeztetés alapján 4 személyes kenuk bérelhetők. Azonban ehhez a határőrséghez is le kell előzetesen adni a névsort, mert a folyó túloldala (bal part) Romániához tartozik egészen a 29-es folyam kilométerig. Ki, és beszálláshoz a térképen bejelölt stégek, és a Makói Strandon lévő sólya pálya használható.
Készítette a Makói Természetbarát Sportegyesület 2020-ban https://makoitermeszetbaratok.hu/ Támogatóink: TESCO GLOBAL Zrt. https://tesco.hu/uzletsor/aruhaz/tesco-mako-hipermarket/  
Körös- Maros nemzeti park: http://www.kmnp.nemzetipark.gov.hu
  Makó Város Önkormányzata: http://mako.hu/mako_varos_onkormanyzata/
Apátfalva Önkormányzata: http://www.apatfalva.hu/